28. Marec, 2019 10:07

Šparglji izjemno zdrava in nizkokalorična vrtnina

Šparglji, ali beluši kot jih tudi imenujemo, so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se pri nas začne v prvi polovici aprila in traja vse do sredine junija.

 

V Sloveniji rastejo v naravi štiri vrste šparglja, navadni, lasasti, obmorski in ostrolistni (divji). Šparglji so lahko zeleni ali beli, odvisno od načina gojenja. Beluši in so nekoliko milejšega okusa ter z manj grenkobe kot zeleni šparglji.

 

Šparglji so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in kot nizko kalorična vrtnina, zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet. H kakovostni sestavi pripomorejo tudi različni minerali (dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, natrij, cink, mangan, železo), vitamini B-kompleksa (B2, B6, holin in folna kislina), vitamin C, provitamin A, v sledovih pa še vitamina E in K. Vendar pa se tudi tu ne konča njihova zdravilna moč, saj so tudi bogat vir flavonoidov.

Šparglji vsebujejo zelo malo maščob in so zelo primerni kot dietna prehrana ljudi s povišanim deležem maščob v krvi. S svojo sestavo pripomorejo k zniževanju krvnega tlaka in holesterola. Uživajo jih lahko tudi diabetiki, saj imajo vitamini B-kompleksa prisotni v špargljih, pomembno vlogo pri regulaciji krvnega sladkorja. Šparglji vsebujejo tudi naravno snov glutation, antioksidant, ki zavira delovanje številnih kancerogenih snovi. Zaradi prisotnosti vlaknin imajo tudi blago odvajalni učinek. Šparglji prav tako pospešujejo nastajanje vezivnega tkiva, zato se jih priporoča tudi po operativnih posegih. Nosečnice naj jih uživajo zaradi vsebnosti folne kisline, ki vpliva na razvoj otroka v maternici.

 

Razstrupljajo telo

 

Porcija špargljev vsebuje kar 288 miligramov kalija, ki je znan kot odličen uničevalec maščobnih oblog v predelu trebuha.

 

Z vsemi svojimi blagodejnimi učinki na prebavo in telo so ena od vrst zelenjave, ki razstruplja naše telo in pomaga pri izgubljanju maščobnih oblog, pridobljenih v dolgih zimskih mesecih.

 

Afrodiziak

 

Šparglji naj bi bili zaradi svoje oblike znani tudi kot psihofiziološki afrodiziak. Po mnenju nekaterih strokovnjakov naj bi namreč moškim možganom dali znak za fiziološki odziv.

 

Šparglji dokazano izboljšujejo spolno moč pri moških.

 

Bogati z vitaminom K

 

Šparglji so znani kot eden od največjih naravnih virov vitamina K, za katerega so raziskave pokazale, da zavira nastanek osteoporoze in osteoartritisa. So tudi bogat vir vlaknin.

 

Raziskave so pokazale, da z uživanjem špargljev lahko preprečimo in zdravimo tudi okužbe sečil in ledvične kamne.

 

Proti raku

 

Zaradi visoke vsebnosti folatov, kalija ter vitaminov A in B naj bi bili šparglji stalnica na jedilniku nosečih žensk in tistih, ki načrtujejo povečanje družine, saj naj bi pomagali preprečevati nastanek napak na hrbtenjači in živčevju zarodka.

 

Šparglji so pomembna zaščita v boju proti raku, prav tako zmanjšujejo tveganje za nastanek bolezni srca.

 

 

Vsak zdrav človek lahko dnevno zaužije ogromno količino špargljev brez strahu, da bi zaužito karkoli slabo vplivalo na njegovo zdravje. Šparglje lahko pripravite na različne načine. Dodajte ga k svojemu jedilniku in poskrbite za svoje zdravje!

 

 

Deli:

Družbena omrežja