Čas je za šipek

Bodičasti grm šipka, ki ga običajno najdemo v suhih gozdovih, na pašnikih in travnikih, vse od maja do julija krasijo rožnati cvetovi. Plodovi šipka so jajčaste oblike, rdeče barve in v notranjosti skrivajo trda semena.
 
Od celotne rastline v zdravilne namene uporabljamo le rdeče plodove, ki jih lahko nabiramo že vse od septembra dalje. Najlažje pa jih je nabrati po prvi slani. 
 

Nabiranje in sušenje

Šipek sušimo tako, da vsak plod najprej prerežemo po dolgem, izdolbemo semena in ”olupek” na hitro sušimo na zraku (zračen, suh in senčen prostor). Nato ga sušimo še s pomočjo umetne toplote v sušilniku na 40 °C. Semena splaknemo in jim tako odstranimo dlačice in tudi njih dobro posušimo. Posušena semena  in lupino šipka hranimo v posodi, ki dobro tesni, sicer bi se učinkovitost šipkovih semen kaj hitro izgubila. Iz posušenih semen lahko pripravimo šipkov prah.

 

Naravni vir vitamina C

Šipek ima v sebi zelo veliko količino naravnega vitamina C, ki ga tudi s kuhanjem ne uničimo. Zanimivo pa je, da po enem letu od priprave, v šipkovi marmeladi ostane le še 1/4 vitamina C. Medtem, ko se v čaju, vitamin C ohrani tudi do nekaj ur. A pozor, kovina povzroči propad vitamina C, zato uporabljajte leseno žličko in čaja ne puščajte v kovinskih posodah/čajnikih.
 
 
Ali ste vedeli? V 100 gramih šipka je toliko vitamina C kot v 1 kilogramu limon. 
 
 

Šipkove pozitivne lastnosti

Prav zaradi velike vsebnosti vitamina C v šipku je šipkov čaj zelo zdravilen. V hladnejših zimskih mesecih odlično skrbi za odpornost pred prehladi, saj veča naravno odpornost telesa proti najrazličnejšim okužbam. Šipek pozitivno vpliva tudi na nadledvične žleze, v katerih nastajajo življenjsko pomembni hormoni. Pitje šipkovega čaja je še posebej priporočljivo za starejše ljudi, saj njihova prebavila iz prehrane ne vsrkavajo dovolj vitamina C. Vitamin C iz šipka pri mamicah, ki dojijo preide naravnost v materino mleko, kar zelo dobro vpliva na dojenčkov razvoj. Poleg tega pa šipek deluje tudi kot blago odvajalo in bi ga zato lahko dodajali različnim čajem v času razstrupljanja telesa. 
 
Šipkov čaj odpravlja tudi jesensko utrujenost, mlahavost in bledico. Pri prehladu se priporoča pitje šipkovega čaja, ki mu dodamo lipovo cvetje. Takšen čaj naj bi se v zimskem času pil redno. Zaradi šipkovih zrn je čaj potrebno kuhati 5-10 minut (naj vre). Vitamin C v čaju, kot že omenjeno, ostane tudi do nekaj ur. Popijemo pa ga lahko 2-3 skodelici na dan. Vseeno pa previdnost ni odveč, saj bi prevelika količina slabo vplivala na hrbtni mozeg in srce.
 
Šipek vsebuje tudi veliko sadnih kislin, ki vplivajo na odvajanje seča in tako posredno deluje proti nastajanju peska in kamnov v ledvicah ali pa vsaj zmanjšuje nagnjenje k temu. Zaradi odvajalnega učinka pa se uporablja tudi pri vodenici. Šipkov čaj čisti kri in iz telesa odvaja soli sečne kisline in tako posredno vpliva tudi na zdravljenje revmatičnih obolenj. Deluje tudi proti rahitisu.
 
Šipkova tinktura pa pozitivno vpliva na krepitev lasnih korenin.
 

Pripravki iz šipka

Šipkov čaj
- 1 čajna žlička šipka
- 2 - 2,5 dl vode
 
Šipek denemo v hladno vodo in skuhamo čaj. Vre naj 5-10 minut, nato precedimo. Naj ponovno napišem opozorilo – s stikom s kovino se vitamin C razblini, zato ne uporabljajte kovinske žličke ali posode.
 
Šipkov prah
Za pripravo šipkovega prahu uporabimo posušena šipkova semena, ki jih zmeljemo. Z njimi lahko nadomestimo šipkov čaj. Noževo konico šipkovega prahu zmešamo s kozarcem vode in popijemo enkrat ali dvakrat dnevno.
 
Šipkova marmelada
Domača šipkova marmelada je izvrstnega okusa, zato je vredna truda in priprave.
 
Zanjo potrebujemo:
- 2,5 kilograma šipka
- 1 kilogram sladkorja
- vodo
 
Šipku odstranimo peclje in ga denemo v posodo za kuhanje, zalijemo ga z vodo. Toliko, da je dobro prekrit z njo. In skuhamo. Kuhamo toliko časa, da se šipek zmehča in voda postane motna. Ko se šipek zmehča vsebino v posodi s pomočjo paličnega mešalnika dobro zmiksamo. Nato si pripravimo 3 posode in na vsako izmed njih denemo cedilo. Na prvi posodi naj bo cedilo z malo večjimi luknjami, na drugi cedilo z zelo majhnimi luknjami in na zadnji posodi sito z zelo tankimi luknjami. Sedaj se prične delo, ki od nas zahteva precej potrpežljivosti, saj celotno maso precedimo skozi vsa tri cedila. Peške in dlačice pa sproti zavržemo.  Precejeni zmesi dodamo sladkor in šipkovo marmelado kuhamo še približno 40 minut, nato pa jo prelijemo v kozarčke, ki jih dobro zapremo in pokrijemo z odejami, pustimo, da se počasi ohlaja.
Deli:

Družbena omrežja